NANE
4. Yetiştirlme İstekleri
4.1. İklim isteği
Nane
bitkisi iklim istekleri bakımından seçici bir bitki olmayıp iklim
şartlarına toleransı yüksektir. Ancak ılık ve rutubetli iklimlerden
hoşlanır. Sıcak ve kurak koşullarda iyi gelişim göstermediği gibi bitki
boyu ve yaprakları küçülür, yapraklardaki tüylülük ve içerdiği eterik
yağların miktarı artar. Optimum gelişme sıcaklığı 12-15 °C arasında
olmalıdır. Düşük sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahiptir. Çünkü
toprak alt kısımları odunlaştığı için toprak üstü zarar görse bile
toprak altı kısımları orta derecedeki donlardan zarar görmez.
Nane
yarı gölgeli ve serin bölgelerde iyi gelişir. Şiddetli ışıktan
hoşlanmaz. Şiddetli gelen ışık yaprakların gelişimini, büyümesini
durdurur. Ayrıca uzun gün nanenin hemen çiçeklenmesine neden olur.
Böylece yaprak verimi düşer.
4.2. Toprak isteği
Nane
üretimi için ideal toprak tipi kumlu-killi ve tınlı topraklardır. Nane
taşlı ve çakıllı topraklarda da yetiştirilebilir, ancak ticari üretimler
için bu tip topraklar tercih edilmez. 5.0-7.5 pH değerleri arası uygun
değerlerdir
YETİŞTİRİLME ŞEKLİ
YETİŞTİRİLME ŞEKLİ
5.1. Toprak hazırlığı, ekim ve dikim
Üretim
yerlerinin hazırlığından önce ilkbaharda nane üretimi yapılacak toprak
15-20 cm derinlikte sürülür. Dekara 5-6 ton ahır gübresi verilir.
Disk-harrow çekilerek yetiştirme yerleri hazırlanır.
Nane üretimi genellikle üç şekilde yapılır.
- Çelik ile üretim
- Köklü sürgünleri ile üretim
- Tohum ile üretim
Çelik ile üretim : Nane
üretiminde kullanılan en yaygın yöntemdir. Nane çelikleri çok kolay ve
hızlı kök oluşturabilme özelliğine sahiptir. Ancak çeliklerin güneşten
zarar görmemesi için yerlerinin hafifçe gölgelenmesi yararlı olur.
Bu
üretim şeklinde dikim hem ilkbahar hemde sonbaharda yapılabilir.
Dikimde gövde çelikleri kullanılır. Biçimden sonra gövdenin sertleşmiş
kısımlarından 10-15 cm’lik parçalar ayrılır ve bu parçalar 2-3 gözü
toprak üzerinde kalacak şekilde yetiştirme yerlerine dikilirler. Ayrıca
bu çeliklerin köklendirme ortamlarında köklendirilerek daha sonra esas
yerlerine dikilmesi de mümkündür.
Nane
üretimi genelde tava veya tahtalarda yapılır. Uygun toprak işlemesinden
sonra 120 cm genişlikte ve belirli uzunlukta hazırlanan tavalara
köklenmemiş çelikler veya köklü çelikler 20-25×5-10 cm mesafelerle
dikilir. Yeterli şeklide can suyu verilir ve bakım işlerinin yerinde ve
zamanında yapılmasına dikkat edilir.
Köklü sürgünler ile üretim : Önceki
yıllarda üretimi yapılan yaşlı ve kalitesi iyi olan nane bitkilerinin
yerinden sökülerek köklerinin parçalanması ve saçaklı kök piçleri
kullanılarak yapılan üretim şeklidir. Ana köklerden ayrılan bu saçaklı
kök piçleri çelikle üretim şeklinde olduğu gibi yine tava ve tahtalara
benzer mesafelerle dikilirler.
Tohum ile üretim : Tohumla
üretim şekli genellikle ticari boyutlu geniş alanlarda yapılan
üretimlerde kullanılır. Diğer yeşil aksamı tüketilen sebzelerde olduğu
gibi tava veya tahtalar hazırlanır ve bu yerlere serpme ve sıravari
olarak m2’ye 0.5 g tohum ekimi yapılır. Çok küçük ve hafif olan tohumlar
hassas ekim için bir miktar kum veya kül ile karıştırılarak ekilebilir.
Hafiçe bastırılan tohumların üzeri fazla kapatılmadan dikkatlice
sulanır.
5.2. Bakım işleri
Çelik
veya köklü sürgünler ile yapılan üretimde fide veya piçlerin dikiminden
sonra yapılacak bakım işlerinin başında sılama gübreleme ve yabancı ot
temizliği gelmektedir. Gerekli olduğu dönemlerde sulama salma veya
yağmurlama şeklinde yapılır. Rutubetli iklimi seven nane üretiminde
yağmurlama sulamanın yapılması verim ve kaliteyi arttırıcı etki yapar.
Yabancı
ot temizliği ise genelde mekanik olarak yapılır. EL veya çapa ile
yapılan yabancı ot temizliği çelik veya köklü sürgünleri ile yapılan
üretimlerde önemli olmadığı halde tohumla üretimde büyük önem arzeder.
Nane üretiminde kimyasal yabancı ot mücadelesi uygulanmaz. Esasen ikinci
yıldan sonra topak yüzeyini kaplayan nane bitkileri aralarında hiçbir
yabancı otun gelişimine izin vermez. Hem tohum ile hemde çelik ve köklü
sürgünleri ile yapılan üretimlerde yabancı ot temizliği ilk yıl önemli
olmaktadır. Sonraki yıllar da ise daha fazla bir maliyet getirmez.
Yeşil
aksamı tüketilen sebzelerde olduğu gibi nane azotlu gübreyi çok sever.
Bol miktarda organik gübre ister. Özellikle çok yıllık sebzeler grubunda
yer aldığı için ilk yıl gübrelemesine özen gösterilmelidir. Nane
üretimi için dikime başlamadan önce 5-6 ton/da çiftlik gübresi
verilmelidir. Üretim sezonunda ise toprak yapısına göre dekara ortalama
10-15 kg N, 8-10 kg p2o5 ve 10-12 kg k2o verilmelidir. Azotlu gübrenin
yarısı, fosfor ve potasyumlu gübrelerin tamamı ilk tesis sırasında,
azotlu gübrenin kalan ikinci yarısı ise ilk biçimden sonra verilir.
Yi,ne toprak yapısına göre yapılan diğer biçimlerden sonra da azotlu
gübre ve ahır gübresi takviyesi yapılmalıdır.
Nanenin
önemli bir hastalık veya zararlısı yoktur. Yaprak emici böcekler ile
küllenme hastalığına ve yapraklarda leke oluşturan nane pası hastalığına
karşı dikkatli olunmalı ve gerekli mücadeleler yapılmalıdır.
6. Olgunluk, Hasat ve Depolama
Uygun
yetiştirme koşullarında çelik veya köklü sürgünleri ile yapılan
üretimde dikimden 1-1.5 ay sonra tohum ile yapılan üretimde ise 2-2.5 ay
sonra yaklaşık 30-40 cm boya ulaşan bitkilerde ilk hasat yapılır.
Hasat, gövdelerin toprak üzerinden biçilmesi şeklinde yapılır. Bazı
ülkelerde sadece tek tek yaprak hasadı yapılmasına rağmen genelde biçim
yapılması önerilmektedir. Yapılan biçimlerden elde edilen nane bitkileri
0.5-1 kg’lık demetler haline getirilerek pazarlanır. Demetlerin fazla
kalın olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi halde kısa sürede kızışma
oluşabilir.
Taze
ve kuru olarak tüketimi yapılan nane yaprakları demetler halinde ve
taze olarak uzun süre depolanamazlar. Soğuk depo koşullarında 2-4 °C’de
%80-85 nemde ancak 8-10 gün depolanabilirler.
Kuru
nane olarak tüketilecek ise nane hasadı daha geç yapılır. Taze
tüketimde yapılan biçim sayısından daha az sayıda biçim yapılarak yaprak
miktarının artması sağlanır. Bu amaçla yapılan biçimden sonra sürgünler
gölgede 20-25 °C’de 1-2 hafta süreyle kurutulurlar. Kuruyan sürgünler
ya olduğu gibi yada ovularak muhafaza edilirler. Kurutma işlemi özel
fırınlarda da yapılabilir. Ancak gölgede ve açıkta kurutma tercih
edilir.
Kış
mevsimi ılık geçen bölgelerde yılda 4-5 kez biçim yapılabilmektedir.
Nane bitkileri çok yıllık olduğu için yerinde 5-6 yıl kalabilir. 5-6yıl
sonra toprakta da besin maddeleri azalacağından toprak yoğunluğu
oluşacağından ve verim düşeceğinden dolayı tesisisin yenilenmesinde
yarar vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder